Sałatka makaronowa z kurczakiem idealna na mały głód. Jej sekret tkwi w sosie
2023-01-11
łatwy
30 min
2
Zdrowa sałatka z makaronem i kurczakiem jest pełna kolorowych warzyw. Jej idealnym uzupełnieniem jest pikantny dressing przygotowany z dodatkiem sosu sojowego i płatków chili. Sałatka jest niskokaloryczna i mogą ją jeść osoby, które są na diecie. Świetnie smakuje na lunch i na kolację. To również pomysł na jedzenie do pracy.
Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem?
Przyrządzenie sałatki należy zacząć od ugotowania piersi kurczaka, makaronu i zielonego groszku. Następnie trzeba zrobić dressing. Warzywa należy pokroić i wymieszać z ugotowanym makaronem i groszkiem oraz dressingiem. Gotową sałatkę posypuje się posiekaną natką pietruszki i miętą oraz orzechami.
Przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem
- To łatwy przepis na pyszne, lekkie i jednocześnie sycące danie.
- Sałatkę według tego przepisu robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
- Lista składników nie jest długa, a produkty można kupić bez względu na porę roku.
- Sytość zapewnia gotowana pierś kurczaka. Sałatka pysznie smakuje również z pieczonym kurczakiem lub indykiem. Smacznie będzie z mięsem grillowanym.
- Najlepszy będzie makaron jajeczny. Sałatkę można też zrobić z makaronu ryżowego lub kukurydzianego.
- Świeżości nadaje natka pietruszki i mięta, ale sprawdzi się też kolendra.
- Przyjemnie smakuje sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Wystarczy kilka sztuk pokroić w paski i dodać do sałatki.
- Do dressingu można wykorzystać sos sojowy jasny lub ciemny, a płatki chili zastąpi wersja mielona.
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
- 200 g makaronu jajecznego
- 80 g mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 cebule dymki
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki prażonych orzechów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
sos:- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka ugotować w wodzie lub wywarze warzywnym. Przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Razem z makaronem ugotować zielony groszek. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.
- Przygotować sos. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier puder i dodać płatki chili. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 sekund, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawić do ostygnięcia.
- Obraną marchewkę pokroić w paski lub słupki. Paprykę pokroić w paski. Dymkę i chili drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Składniki dodać do makaronu z groszkiem i wymieszać.
- Wlać sos i jeszcze raz wymieszać.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki i miętą oraz orzechami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne