Sałatka makaronowa z kurczakiem idealna na mały głód. Jej sekret tkwi w sosie

sałatka makaronowa z kurczakiem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
2

Zdrowa sałatka z makaronem i kurczakiem jest pełna kolorowych warzyw. Jej idealnym uzupełnieniem jest pikantny dressing przygotowany z dodatkiem sosu sojowego i płatków chili. Sałatka jest niskokaloryczna i mogą ją jeść osoby, które są na diecie. Świetnie smakuje na lunch i na kolację. To również pomysł na jedzenie do pracy.

Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem?

Przyrządzenie sałatki należy zacząć od ugotowania piersi kurczaka, makaronu i zielonego groszku. Następnie trzeba zrobić dressing. Warzywa należy pokroić i wymieszać z ugotowanym makaronem i groszkiem oraz dressingiem. Gotową sałatkę posypuje się posiekaną natką pietruszki i miętą oraz orzechami.

Przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem

  • To łatwy przepis na pyszne, lekkie i jednocześnie sycące danie.
  • Sałatkę według tego przepisu robi się w miarę szybko. Czas przygotowania wynosi około pół godziny.
  • Lista składników nie jest długa, a produkty można kupić bez względu na porę roku.
  • Sytość zapewnia gotowana pierś kurczaka. Sałatka pysznie smakuje również z pieczonym kurczakiem lub indykiem. Smacznie będzie z mięsem grillowanym.
  • Najlepszy będzie makaron jajeczny. Sałatkę można też zrobić z makaronu ryżowego lub kukurydzianego.
  • Świeżości nadaje natka pietruszki i mięta, ale sprawdzi się też kolendra.
  • Przyjemnie smakuje sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Wystarczy kilka sztuk pokroić w paski i dodać do sałatki.
  • Do dressingu można wykorzystać sos sojowy jasny lub ciemny, a płatki chili zastąpi wersja mielona.

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi kurczaka
  • 200 g makaronu jajecznego
  • 80 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 cebule dymki
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki prażonych orzechów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty

  • sos:
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka ugotować w wodzie lub wywarze warzywnym. Przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Razem z makaronem ugotować zielony groszek. Odcedzić i przełożyć do dużej miski.
  • Przygotować sos. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier puder i dodać płatki chili. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 sekund, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawić do ostygnięcia.
  • Obraną marchewkę pokroić w paski lub słupki. Paprykę pokroić w paski. Dymkę i chili drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Składniki dodać do makaronu z groszkiem i wymieszać.
  • Wlać sos i jeszcze raz wymieszać.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki i miętą oraz orzechami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej