Surówka z czarnej rzepy z orzechami

2021-03-29
Surówka z czarnej rzepy z orzechami
Autor: Shutterstock Surówka z czarnej rzepy to samodzielna przekąska lub pyszny dodatek do mięsa.
łatwy
30 min
4

Surówka z czarnej rzepy  z orzechami nadaje się idealnie na przystawkę lub drugie śniadanie. Doskonałe połączenie krzepkiej rzepy lub rzodkwi z chrupiącymi orzechami zachwyca i syci. 

 

SKŁADNIKI

  • 1 czarna rzepa
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzepę obrać i zetrzeć na tarce.
  • Przełożyć do miski i oprószyć solą. Odstawić na kilkadziesiąt minut, aby rzepa puściła sok.
  • Rodzynki zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
  • Orzechy włoskie posiekać.
  • Jogurt wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, cukrem, pietruszką i pieprzem.
  • Rzepę odcisnąć z soku i wraz z rodzynkami odsączonymi z wody wymieszać z orzechami i sosem jogurtowo-śmietankowym.
Redakcja
więcej