Surówka z czarnej rzepy z orzechami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Surówka z czarnej rzepy z orzechami nadaje się idealnie na przystawkę lub drugie śniadanie. Doskonałe połączenie krzepkiej rzepy lub rzodkwi z chrupiącymi orzechami zachwyca i syci.
SKŁADNIKI
- 1 czarna rzepa
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzepę obrać i zetrzeć na tarce.
- Przełożyć do miski i oprószyć solą. Odstawić na kilkadziesiąt minut, aby rzepa puściła sok.
- Rodzynki zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.
- Orzechy włoskie posiekać.
- Jogurt wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, cukrem, pietruszką i pieprzem.
- Rzepę odcisnąć z soku i wraz z rodzynkami odsączonymi z wody wymieszać z orzechami i sosem jogurtowo-śmietankowym.