Sałatka z ananasa i ogórka: soczysta i świeża surówka obiadowa
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Sałatka ze świeżego ananasa i zielona ogórka jest orzeźwiająca w smaku. Idealna nie tylko do pikantnych dań kuchni kreolskiej, ale także do wszystkich potraw z grilla. Soczysta i świeża surówka obiadowa z ananasa i ogórka smakuje wszystkim.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mały ananas lub 1/2 średniego lub 2 puszki krojonego
- 1 ogórek wężowy
- 1 mała cebula biała lub 1 pęczek szczypioru sałatkowego
- 1 garść naci kolendry
- 1 limona, tylko sok, ok. 20 ml, czyli 1 łyżka i jeszcze trochę
- 1 łyżka oleju sezamowego lub innego roślinnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasa pokroić na kawałki. Ogórka na ćwierć plasterki. Cebulę pokroić drobno. Nać kolendry porwać.
- W misce wymieszać ananasa, ogórka, cebulę i kolendrę.
- Z soku limony, oleju oraz soli i pieprzu do smaku przygotować prosty sos winegret. Wszystko razem zmiksować.
- Sosem polać sałatkę, wymieszać.