Wyśmienite ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

2021-03-29
Wyśmienite ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Drobne ziemniaki warto upiec z parmezanem - będą chrupkie i pyszne
łatwy
10 min
4

Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem to wyśmienity dodatek do dania głównego. Można je również podać na przekąskę. Są chrupiące i smaczne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg drobnych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki parmezanu startego
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 
  • Ziemniaków nie obierać, tylko wyszorować. Pokroić na połówki.
  • Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki polać olejem, posypać 2 łyżkami parmezanu, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. 
  • Wszystko razem wymieszać, aby przyprawy pokryły ziemniaki. 
  • Wierzch posypać 2 łyżkami parmezanu.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut.