Wyśmienite ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem to wyśmienity dodatek do dania głównego. Można je również podać na przekąskę. Są chrupiące i smaczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg drobnych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki parmezanu startego
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Ziemniaków nie obierać, tylko wyszorować. Pokroić na połówki.
- Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki polać olejem, posypać 2 łyżkami parmezanu, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Wszystko razem wymieszać, aby przyprawy pokryły ziemniaki.
- Wierzch posypać 2 łyżkami parmezanu.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 35-40 minut.