Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki

Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
Autor: Shutterstock.com Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki to pyszne danie lub dodatek do obiadu. Można je podać z twarożkiem. Choć ja uwielbia je solo. Mogłabym jeść rzodkiewki na okrągło! 

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 łyżki mała lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć. Nać odciąć i zachować na pesto. Można również część liści posiekać i dodać do smażonych korzeni zamiast natki pietruszki. Kuliste korzenie przekroić na pół.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać połówki rzodkiewek. Smażyć, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
  • Dodać czosnek. Zamieszać. Smażyć jeszcze 30 sekund (pół minuty). Zdjąć z ognia.
  • Na koniec dodać natkę pietruszki. Zamieszać. Podawać od razu! 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej