Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
2021-04-24

łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rzodkiewki smażone z czosnkiem i natką pietruszki to pyszne danie lub dodatek do obiadu. Można je podać z twarożkiem. Choć ja uwielbia je solo. Mogłabym jeść rzodkiewki na okrągło!
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewek
- 2 łyżki mała lub oliwy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć. Nać odciąć i zachować na pesto. Można również część liści posiekać i dodać do smażonych korzeni zamiast natki pietruszki. Kuliste korzenie przekroić na pół.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać połówki rzodkiewek. Smażyć, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
- Dodać czosnek. Zamieszać. Smażyć jeszcze 30 sekund (pół minuty). Zdjąć z ognia.
- Na koniec dodać natkę pietruszki. Zamieszać. Podawać od razu!
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw