Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Mini mozzarella marynowana w ziołach i oliwie to pyszna przekąska. Zamarynowany serek można nadziać na wykałaczki razem z pomidorkiem koktajlowym lub oliwką. Takie poczekadełko lub przystawka są zdrowe i świetnie smakują.
Oto nasza propozycja podania pysznej przekąski z marynowanej mozzarelli:
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 łyżki świeżych liści bazylii, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 150 g mozzarelli w mini kulkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze lub blenderze zmiksować zioła z oliwą.
- Kulki mozzarelli umieścić w naczyniu i zalać oliwą z ziołami.
- Dobrze zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed podaniem. Oliwa z pierwszego tłoczenia w chłodzie lodówki krzepnie i należy przywrócić jej płynność w temperaturze pokojowej.