Szwedzka sałatka z ogórków: przepis na ogórki do słoika
2022-07-26
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Smak szwedzkiej sałatki z ogórków wbrew temu, co sugerowałaby nazwa jest bardzo swojski. Proponujemy przepis na szybszą wersję sałatki, która tradycyjnie jest dodatkiem do jesiennych obiadów. Sprawdź, jak zrobić szwedzka sałatkę z ogórków do słoika.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 250 dkg marchewki
- 250 dkg cebuli
- 1 papryka (czerwona)
- garść soli
- ZALEWA:
- 0,5 szklanki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki (aby przyspieszyć pracę można użyć krajalnicy lub szatkownicy).
- Cebulę kroimy w piórka.
- Ogórki mieszamy z cebulą, solimy i odstawiamy na 3 godziny.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w plasterki.
- Z ogórków zlewamy wodę, dodajemy do nich marchewkę i paprykę.
- Ocet mieszamy z olejem i cukrem. Zalewamy sałatkę.
- Wykładamy sałatkę do słoików. Jeśli w misce została marynata, rozlewamy ją po równo do każdego słoika.
- Pasteryzujemy sałatkę przez 10 min. Gorące słoiki ustawiamy do góry nogami na ściereczce.
- Po ostygnięciu sałatka może stać nawet przez pół roku.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?