Szwedzka sałatka z ogórków: przepis na ogórki do słoika

2022-07-26
Anna
Sałatka szwedzka
Autor: Shutteratock Sałatka szwedzka to świetny dodatek do obiadu.
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Smak szwedzkiej sałatki z ogórków wbrew temu, co sugerowałaby nazwa jest bardzo swojski. Proponujemy przepis na szybszą wersję sałatki, która tradycyjnie jest dodatkiem do jesiennych obiadów. Sprawdź, jak zrobić szwedzka sałatkę z ogórków do słoika.

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 250 dkg marchewki
  • 250 dkg cebuli
  • 1 papryka (czerwona)
  • garść soli
  •  ZALEWA:
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki (aby przyspieszyć pracę można użyć krajalnicy lub szatkownicy).
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Ogórki mieszamy z cebulą, solimy i odstawiamy na 3 godziny.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w plasterki.
  • Z ogórków zlewamy wodę, dodajemy do nich marchewkę i paprykę.
  • Ocet mieszamy z olejem i cukrem. Zalewamy sałatkę.
  • Wykładamy sałatkę do słoików. Jeśli w misce została marynata, rozlewamy ją po równo do każdego słoika.
  • Pasteryzujemy sałatkę przez 10 min. Gorące słoiki ustawiamy do góry nogami na ściereczce.
  • Po ostygnięciu sałatka może stać nawet przez pół roku.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Galeria: Różne oblicza ogórków

Anna