Szczaw na zimę w słoikach - przepis na szczaw smażony na maśle

Szczaw na zimę w słoikach - przepis na szczaw smażony na maśle
Autor: Shutterstock Szczaw na zimę w słoikach to znakomita baza do zup.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bardzo lubię szczaw, jego charakterystyczny kwaskowy smak jest w stanie urozmaicić i ubogacić każde danie. A zupa szczawiowa to mój top topów, więc wiosną penetruję okoliczne łąki w poszukiwaniu zapasu młodych listków, by na zimę zamknąć je w słoikach.

SKŁADNIKI

  • 2-3 duże garście świeżych liści szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie: szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczaw przebrać, umyć i osuszyć. Jeśli komuś przeszkadzają ogonki, można je odciąć, jednak ja zwłaszcza w przypadku bardzo młodych listków, których ogonki są miękkie i cienkie, pozostawiam je.
  • Tak przygotowany szczaw posiekać, ale niezbyt drobno - podczas obróbki listki mocno się zredukują. 
  • Na dużej patelni roztapiać masło i wrzucam na nie szczaw. Blanszować kilka minut, aż listki zmienią kolor na ciemnozielony, pod koniec można je oprószyć solą.
  • Gorący szczaw przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i studzić do góry dnem.
Beszamel: szczaw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej