Szczaw na zimę w słoikach - przepis na szczaw smażony na maśle
2021-05-13
łatwy
15 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bardzo lubię szczaw, jego charakterystyczny kwaskowy smak jest w stanie urozmaicić i ubogacić każde danie. A zupa szczawiowa to mój top topów, więc wiosną penetruję okoliczne łąki w poszukiwaniu zapasu młodych listków, by na zimę zamknąć je w słoikach.
SKŁADNIKI
- 2-3 duże garście świeżych liści szczawiu
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie: szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szczaw przebrać, umyć i osuszyć. Jeśli komuś przeszkadzają ogonki, można je odciąć, jednak ja zwłaszcza w przypadku bardzo młodych listków, których ogonki są miękkie i cienkie, pozostawiam je.
- Tak przygotowany szczaw posiekać, ale niezbyt drobno - podczas obróbki listki mocno się zredukują.
- Na dużej patelni roztapiać masło i wrzucam na nie szczaw. Blanszować kilka minut, aż listki zmienią kolor na ciemnozielony, pod koniec można je oprószyć solą.
- Gorący szczaw przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i studzić do góry dnem.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?