Rydze pasteryzowane w maśle - sprawdzony, stary przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Rydze pasteryzowane w maśle są w zasadzie gotowe do spożycia po wyjęciu ze słoika. Wystarczy je położyć na patelni i podsmażyć, albo rozgrzać słój w gorącej wodzie i połączyć tak podgrzane grzyby z ziemniakami czy makaronem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg rydzów (pieczarek)
- 50 dag masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- grzyby oczyścić, opłukać, i osuszyć.
- Masło rozpuścić, wsypać osuszone grzyby i ostrożnie podgrzewać, by grzyby się nie zrumieniły.
- Gdy grzyby zmiękną, przełożyć je do umytych i wyparzonych słoików, zalać rozgrzanym masłem, napełniając słoje do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować dwukrotnie - pierwszego dnia przez 1 godzinę, po upływie 24 godzin - przez 30 minut.