Rewelacyjna cukinia z chili i czosnkiem: przepis na wyrazistą cukinię marynowaną

Rewelacyjna cukinia z chili i czosnkiem: przepis na wyrazistą cukinię marynowaną
Autor: Shutterstock Cukinia w ostrej czosnkowo-paprykowej marynacie to idealny dodatek do mięs i kanapek
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia z chili i czosnkiem to wyrazista w smaku marynata idealna jako sałatka do dań mięsnych czy imprezowy dodatek do wędlin i serów. Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno młode cukinie, jak i przerośnięte owocniki. Marynata ma wyrazisty smak - spodoba się tym, którzy cenią sobie ostrzejsze potrawy.

SKŁADNIKI

  • 2 kg cukinii
  • 1-2 łyżeczki chilli w proszku
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1⁄4 szklanki oleju
  • 1 główka czosnku
  • 1 surowa papryczka chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię w zależności od stopnia dojrzałości pokroić - młode w plasterki (bez obierania), przerośnięte po obraniu i  pozbawieniu gniazda nasiennego - w kostkę.
  • Pokrojone cukinie włożyć do miski, zasypać solą, pokrojonym czosnkiem i chili i wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny - młode cukinie na godzinę, przerośnięte - na 2 godziny.
  • Do garnka wlać ocet, dodać cukier i olej. Zagotować zalewę, cały czas mieszając, by cukier się rozpuścił.
  • Gorącą zalewę wlać do cukinii, wymieszać i spróbować, czy sałatka jest odpowiednio ostra. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można dodać więcej chili.
  • Cukinie przełożyć do słoików, nakładając do pełna, dodać pokrojoną papryczkę chili, zalać zalewą z miski.
  • Pasteryzować słoiki na średnim ogniu, przez 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej