Rewelacyjna cukinia z chili i czosnkiem: przepis na wyrazistą cukinię marynowaną
2021-09-16
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia z chili i czosnkiem to wyrazista w smaku marynata idealna jako sałatka do dań mięsnych czy imprezowy dodatek do wędlin i serów. Do jej przygotowania można wykorzystać zarówno młode cukinie, jak i przerośnięte owocniki. Marynata ma wyrazisty smak - spodoba się tym, którzy cenią sobie ostrzejsze potrawy.
SKŁADNIKI
- 2 kg cukinii
- 1-2 łyżeczki chilli w proszku
- 4 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1⁄4 szklanki oleju
- 1 główka czosnku
- 1 surowa papryczka chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię w zależności od stopnia dojrzałości pokroić - młode w plasterki (bez obierania), przerośnięte po obraniu i pozbawieniu gniazda nasiennego - w kostkę.
- Pokrojone cukinie włożyć do miski, zasypać solą, pokrojonym czosnkiem i chili i wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny - młode cukinie na godzinę, przerośnięte - na 2 godziny.
- Do garnka wlać ocet, dodać cukier i olej. Zagotować zalewę, cały czas mieszając, by cukier się rozpuścił.
- Gorącą zalewę wlać do cukinii, wymieszać i spróbować, czy sałatka jest odpowiednio ostra. Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy, można dodać więcej chili.
- Cukinie przełożyć do słoików, nakładając do pełna, dodać pokrojoną papryczkę chili, zalać zalewą z miski.
- Pasteryzować słoiki na średnim ogniu, przez 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?