Przetwory z rydzów: rydze w maśle
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Rydze uchodzą za bardzo delikatne i szybko psujące się grzyby. Nie są też bardzo popularnym towarem w sprzedaży. Ale jak już się sami natkniemy na „pole” rydzów, chciałoby się korzystać jak najdłużej z tych niezwykle smacznych grzybów.
Najsmaczniejsze są oczywiście świeże rydze usmażone na maśle, doprawione wyłącznie solą i pieprzem. Ale ileż można jeść grzybów smażonych, tym bardziej, że niektóre gatunki rydzów (a jest ich kilka, charakterystycznych dla poszczególnych regionów Polski) są niezbyt trwałe. A grzybiarze wiedzą, że jak natkną się na kolonię rydzów, to można je niemal „kosić”. Trzeba więc jakoś je przerobić np. przygotowując rydze w maśle.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapeluszy
- 30 dkg masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze rydzów przebieramy, czyścimy, myjemy.
- Umyte i osuszone rydze wkładamy do garnka na stopione wcześniej masło (połowa porcji, czyli 15 dkg).
- Grzyby dusimy, ale nie zrumieniamy, w trakcie solimy do smaku.
- Gorące grzyby układamy w gorących wyparzonych słoikach i natychmiast zalewamy wcześniej roztopioną resztką masła.
- Dokładnie zamykamy słoiki i konserwujemy - dwukrotnie dzień po dniu gotując po godzinie.
- Tak przygotowane rydze wykorzystujemy smażąc je w maśle, w którym były zakonserwowane.
- Doskonałe do duszonych mięs, albo po prostu smażone.