Pikle z ogórków w occie winnym - sprawdzony przepis

2021-03-29
Pikle z ogórków w occie winnym
Autor: Shutterstock Pikle z ogórków w occie winnym
łatwy
20 min
4

Aromatyczne pikle z ogórków w occie winnym, czyli domowe ogórki konserwowe. Zobacz sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 1/2 l octu winnego
  • 4 listki laurowe
  • po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
  • łyżka cukru
  • 5 dag soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posól i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie.
  • Zagotuj 1/4 l wody z przyprawami i połową octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj.
  • Gorącą marynatą zalej ogórki, zamknij i pasteryzuj 15 minut.