Pikle z ogórków w occie winnym - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Aromatyczne pikle z ogórków w occie winnym, czyli domowe ogórki konserwowe. Zobacz sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
- 1/2 l octu winnego
- 4 listki laurowe
- po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
- łyżka cukru
- 5 dag soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyj, pokrój w paski, włóż do miski, posól i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Osącz na sicie.
- Zagotuj 1/4 l wody z przyprawami i połową octu. Zalej tym ogórki i odstaw na 2 dni. Osącz je z zalewy i ułóż w słojach, do zalewy dodaj resztę octu i cukier, zagotuj.
- Gorącą marynatą zalej ogórki, zamknij i pasteryzuj 15 minut.