Ogórki z gorczycą: przepis na ostrą przystawkę do słoika
2021-03-29
trudny
120 min
4
Ogórki z gorczycą to pyszna i bardzo pikantna przystawka, która doskonale smakuje jako dopełnienie mięs podawanych na zimno lub jako dodatek do kanapek. Jak je przygotować? Podajemy dobry przepis na marynowane ogórki z gorczycą.
SKŁADNIKI
- ogórki woda ocet 6% biała gorczyca ziele angielskie liść laurowy cukier sól kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć , obrać i wydrążyć z miąższu.
- Przygotować zalewę: na 1 część wody 1/2 części 6% octu.
- Włożyć ogórki do gorącej zalewy i gotować przez 30-40 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aby ogórki stały się szkliste.
- Ogórki wyjąć z zalewy i pozostawić do ostudzenia.
- Do słoików włożyć ostudzone ogórki, białą gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
- Do zalewy dodać (proporcje na każda szklankę zalewy): łyżeczkę płaską cukru, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
- Słoiki z ogórkami zalać zalewą.
- Pasteryzować 25 minut.