Ogórki z czosnkiem - na zimę, do słoików. Sposób na przerośnięte ogórki!

Ogórki z czosnkiem - na zimę, do słoików. Sposób na przerośnięte ogórki!
Autor: Shutterstock Z ogórków można przygotować na zimę sałatkę z czosnkiem
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki z czosnkiem to idealny sposób na wykorzystanie przerośniętych lub krzywych ogórków, które nie nadają się do kiszenia. Można je jednak zakonserwować na zimę z czosnkiem i mieć wspaniałą sałatkę do obiadu lub dodatek do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka octu 10 % (180 ml)
  • 1 szklanka oleju (200 ml)
  • 3 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce "mandolinie" na cienkie plasterki.
  • Dodać do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i  wymieszać.
  • Następnie dodać do ogórków pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny.
  • Po upływie tego czasu ogórki wraz zalewą przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej