Ogórki z czosnkiem - na zimę, do słoików. Sposób na przerośnięte ogórki!
2021-09-17
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki z czosnkiem to idealny sposób na wykorzystanie przerośniętych lub krzywych ogórków, które nie nadają się do kiszenia. Można je jednak zakonserwować na zimę z czosnkiem i mieć wspaniałą sałatkę do obiadu lub dodatek do kanapek.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków gruntowych
- 12 ząbków czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka octu 10 % (180 ml)
- 1 szklanka oleju (200 ml)
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce "mandolinie" na cienkie plasterki.
- Dodać do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać.
- Następnie dodać do ogórków pozostałe składniki i ponownie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny.
- Po upływie tego czasu ogórki wraz zalewą przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?