Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ogórki marynowane w ostrej, meksykańskiej zalewie octowej to świetny przepis na przetwory z ogórków, którego nie może zabraknąć u amatora domowych ogórków w occie. Taką sałatkę można zrobić w mniejszej ilości i zjeść ją od razu.
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 16 łyżek oliwy
- 2 główki czosnku
- 2 łyżeczki chilli (ostrej papryki)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 200 g cukru
- 3 szklanki octu
- 2 łyżki gorczycy
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Dodajemy sól, oliwę, czosnek pokrojony w plasterki, chilli, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin, żeby ogórki puściły sok.
- Cukier mieszamy z octem i keczupem. Zalewamy marynatą ogórki i mieszamy. Odstawiamy na noc.
- Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoiczków, zalewamy resztą zalewy i pasteryzujemy przez 10-15 min.
- Gorące słoiki ustawiamy do góry nogami na ściereczce. Po wystudzeniu można przechowywać je w piwniczce nawet przez całą zimę.