Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków
2021-06-23
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki po kozacku to szczególny rodzaj ogórków w zalewie, którą przygotowuje się z dodatkiem musztardy i świeżej marchewki. Są bardzo wyraziste w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- Ogórki
- PRZYPRAWY DO KAŻDEGO SŁOIKA:
- łyżeczka gorczycy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
- 2 baldachy kopru
- mała marchewka pokrojona w plasterki
- ZALEWA:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki wyparzamy i wkładamy na ich dno wszystkie przyprawy.
- Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki łączymy z wodą i gotujemy do wrzenia.
- W trakcie gotowania zalewy w słoikach ciasno układamy ogórki i po doprowadzeniu zalewy do wrzenia, zapełniamy słoiki gorącym płynem. Uszczelniamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?