Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków

Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków
Autor: Shutterstock Ogórki po kozacku marynuje się w zalewie z dodatkiem musztardy i marchewki.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki po kozacku to szczególny rodzaj ogórków w zalewie, którą przygotowuje się z dodatkiem musztardy i świeżej marchewki. Są bardzo wyraziste w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • Ogórki
  •  PRZYPRAWY DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • łyżeczka gorczycy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 2 baldachy kopru
  • mała marchewka pokrojona w plasterki
  •  ZALEWA:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki wyparzamy i wkładamy na ich dno wszystkie przyprawy.
  • Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki łączymy z wodą i gotujemy do wrzenia.
  • W trakcie gotowania zalewy w słoikach ciasno układamy ogórki i po doprowadzeniu zalewy do wrzenia, zapełniamy słoiki gorącym płynem. Uszczelniamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?