Ogórki małosolne - podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zrobienie ogórków małosolnych nie wymaga dużego nakładu pracy. Sprawdź jak je zrobić i ciesz się pysznymi warzywami przez całą zimę.
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- kilka ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- kwiaty i korzenie kopru
- gorczyca
- sól
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku ogórki myjemy, a z korzenia chrzanu zdejmujemy wierzchnią warstwę, aż do uzyskania białego koloru.
- Następnie gotujemy wodę z solą - jedna łyżka soli na litr wody.
- Ząbki czosnku kroimy na pół, żeby uzyskać lepszy aromat.
- Następnie na spód naczynia trzeba włożyć kilka ząbków czosnku, nieco chrzanu, ziarna gorczycy (łyżka gorczycy na dwa kilogramy ogórków), gałązki kopru (kilka gałązek na każdy kilogram), przesypać to warstwą ogórków i tak kolejne warstwy.
- Następnie zalewamy całość gorącą wodą z solą.
- Słoiki przykrywamy płaskim talerzem lub pokrywką, tak by obciążyć ogórki, żeby nie pływały.
- Odstawiamy na 48 godzin.