Marynowane cytryny po marokańsku: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Marynowane cytryny możesz przechowywać w lodówce nawet przez 6 miesięcy. Dodawaj je do mięs, sosów, dań warzywnych itp. Przed spożyciem opłucz cytryny z soli. Pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
SKŁADNIKI
- 10 cytryn (6 do marynowania, 4 na sok),
- 9 łyżek gruboziarnistej soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką i osusz. Przytnij na końcach.
- Sześć natnij wzdłuż na ćwiartki (nie rozcinaj owoców do końca).
- W nacięcia włóż sól (proporcje: 1 łyżka soli na 1 cytrynę).
- Przełóż cytryny do dużego czystego słoika. Przykryj je pozostałą solą i zalej sokiem wyciśniętym z czterech cytryn. Przykryj słoik (ale nie zakręcaj).
- Na drugi dzień dociśnij cytryny do dna słoika, by puściły sok. Powtarzaj tę czynność przez dwa kolejne dni.
- Odstaw w chłodne miejsce na około trzy tygodnie.