Konfitura z owoców dzikiej róży: sprawdzony przepis

Owoce dzikiej róży słynną z wartości odżywczych - zwłaszcza dużej zawartości witaminy C. Warto z nich przygotować pyszną konfiturę na zimę. Smak dobrze zrobionej konfitury z róży z nawiązką zrekompensuje poświęcony czas!
2 kg owoców dzikiej róży
1/2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dokładnie myjemy owoce dzikiej róży, przekrawamy je na pół i wyjmujemy ziarna oraz włoski. Następnie jeszcze raz dokładnie myjemy.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kiedy piecyk się nagrzeje, wkładamy owoce dzikiej róży do brytfanny i pieczemy przez około 8 godzin.
Po upływie tego czasu przekładamy owoce róży do rondelka i zalewamy 250 ml wody. Przez godzinę gotujemy na niewielkim ogniu.
Wywar należy regularnie mieszać. Owoce dzikiej róży gotujemy, aż staną się miękkie. Następnie przecieramy je przez sito i wkładamy z powrotem do rondelka.
Dodajemy cukier i smażymy ok. 1 godz., często mieszając. Odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia prawie gotową konfiturę z owoców dzikiej róży znowu smażymy około 60 minut, aż zrobi się szklista. Przekładamy do sterylnych słoików. Te wkładamy do wysokiego garnka, w którym na dnie położona jest ściereczka.
Słoiki z konfiturą z owoców dzikiej róży zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy około pół godziny. Następnie wyjmujemy i studzimy.