Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem

2021-03-29
Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem
Autor: Shutterstock Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem pasuje do mięs i pasztetów.
łatwy
35 min
4

Niezwykle aromatyczna konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem, to bardzo wyrazisty w smaku dodatek do dań mięsnych i kanapek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półkrążki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  • W garnku lub na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać miód, przyprawić i podgrzewać przez chwilę, na koniec wlać ocet. Smażyć aż ocet wyparuje, a  konfitura zgęstnieje.
  • Przełożyć do czystych słoików, ostudzić, przechowywać w lodówce.
Redakcja
więcej