Konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Niezwykle aromatyczna konfitura cebulowa z octem balsamicznym i tymiankiem, to bardzo wyrazisty w smaku dodatek do dań mięsnych i kanapek.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półkrążki. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- W garnku lub na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
- Dodać miód, przyprawić i podgrzewać przez chwilę, na koniec wlać ocet. Smażyć aż ocet wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
- Przełożyć do czystych słoików, ostudzić, przechowywać w lodówce.