Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami - przetwory na zimę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zajadamy się kiszoną kapustą i ogórkami, ale kisić można niemal wszystkie warzywa i owoce. Wypróbuj przepis na kiszoną sałatkę warzywną z marchwi, pietruszki, selera, jabłek i cebuli.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg pietruszki
- 1/2 kg selera
- 1/2 kg jabłek
- 1/4 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo poszatkuj, dodaj przyprawy, wymieszaj, napełnij słój, dobrze ubijając.
- Przykryj i trzymaj w temperaturze pokojowej. Gdy pojawi się piana, przekłuj w kilku miejscach.
- Jeśli sałatkę chcesz przechowywać dłużej, trzeba ją przełożyć do małych słoików i zapasteryzować.