Ogórkowe kimchi: przepis na kiszone ogórki po koreańsku

2021-07-16
Kiszenie ogórków po koreańsku: przepis na kimchi z ogórków
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki można kisić na wiele sposobów, również po koreańsku.
łatwy
30 min
4

Ogórkowe kimchi to niebanalny przepis na kiszone ogórki w stylu koreańskim. W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chili to po prostu kimchi. Zazwyczaj kisi się na kimchi: ogórki, rzepę i kapustę pekińską. Sposób przygotowania kichmi na zimę - kimjang - został w 2003 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimchi z ogórków, pikantna sałatka ogórkowa, będzie miłą odmianą dla was i waszej rodziny. Więcej o kiszeniu ogórków i tajemnicach fermentacji przeczytacie tutaj.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżki sproszkowanego chili
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 młode cebulki ze szczypiorem, pocięte
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę.
  • Ogórki pociąć wzdłuż na 6 lub 8 części.
  • Ogórki przełożyć do dużej miski, posypać solą, chili, imbirem, czosnkiem i szczypiorem, dodać sos sojowy. Wymieszać, tak aby przyprawy pokryły wszystkie ogórki.
  • Ogórki przełożyć do wyparzonego naczynia lub słoików. Dodać wodę, tak aby przykryła ogórki. Naczynie przykryć gazą lub czystą ściereczką i pozostawić na 1 dobę w temperaturze pokojowej.
  • Po dobie ogórki schować do lodówki. Po 3 dobach będą gotowe do jedzenia.
  • Jeśli chcecie zachować je na dłużej, a im dłużej stoją tym są lepsze. Po dobie fermentacji w temperaturze pokojowej, naczynie lub słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodzie. Zjadać w miarę potrzeby.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?