Kiszenie grzybów: jak zrobić grzyby kiszone?
2022-04-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Grzyby kiszone są bardzo smaczne, a jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-5 miesięcy. Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku.
Zastosowanie grzybów kiszonych jest podobne jak marynowanych. Są np. doskonałym dodatkiem do sałatek. Smakują najlepiej z dodatkiem cebuli, pieprzu i oleju. Są zdrowsze od marynowanych, a wiele osób sądzi, że także smaczniejsze.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych grzybów
- 2 dag soli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, trzonki krótko przyciąć. Po umyciu i dokładnym oczyszczeniu lekko obgotować, odsączyć na sicie, ostudzić.
- Układać w kamiennym garnku, przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry.
- Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć.
- Po kilku dniach sok, który wydzieli się podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby.
- Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody w proporcji 4 dag soli na 1 litr wody.
Czy warto jeść grzyby?