Kiszenie grzybów: jak zrobić grzyby kiszone?

2022-04-10
Jak zrobić grzyby kiszone? [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby kiszone to idealne zakąska, a także świetny dodatek do sałatek
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Grzyby kiszone są bardzo smaczne, a jednocześnie nie tracą składników mineralnych. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy lub na dolnej półce lodówki nawet 4-5 miesięcy. Do kiszenia nadają się zwłaszcza zielone i szare gąski oraz rydze. Sprawdź, jak zrobić grzyby kiszone - podajemy dokładny przepis krok po kroku.

Zastosowanie grzybów kiszonych jest podobne jak marynowanych. Są np. doskonałym dodatkiem do sałatek. Smakują najlepiej z dodatkiem cebuli, pieprzu i oleju. Są zdrowsze od marynowanych, a wiele osób sądzi, że także smaczniejsze.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 2 dag soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, trzonki krótko przyciąć. Po umyciu i dokładnym oczyszczeniu lekko obgotować, odsączyć na sicie, ostudzić.
  • Układać w kamiennym garnku, przesypywać solą i przekładać przyprawami. Grzyby układać zawsze kapeluszami do góry.
  • Ostatnią warstwę grzybów posolić, przykryć czystym lnianym płótnem i wyparzonym talerzem, obciążyć.
  • Po kilku dniach sok, który wydzieli się podczas kiszenia, powinien przykryć grzyby.
  • Jeśli nie, należy nalać na wierzch zimnej, osolonej i przegotowanej wody w proporcji 4 dag soli na 1 litr wody.
Czy warto jeść grzyby?