Kaki, hurma, persymona: przepis na dżem do domowej spiżarni
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kaki, hurma, sharon, persymona, to wszystko nazwa tych samych owoców. Z wyglądu przypominają pomidory. Są jednak w smaku zupełnie inne. Egzotyczny, intensywny smak kaki zyska wasze uznanie. Dojrzałe owoce kaki są słodkie, nieomal miodowe w smaku. Dżemy z kaki ze względu na swój przyjemny smak i aromat są bardzo popularne w Japonii (Fuyu Kaki), Chinach i całej Azji.
SKŁADNIKI
- 3-4 duże owoce kaki lub 6-7 mniejszych
- 1 szklanka wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru z środkiem żelującym
- 4-5 słoików o pojemności 330 ml
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaki (persymony) umyć, pokroić na ósemki, a te jeszcze na ćwiartki. Zmiksować w malakserze na gładką pulpę.
- Pulpę z owoców kaki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę, sól, sok z cytryny, masło. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 5 minut.
- Dodać cukier, zamieszać. Doprowadzić dżem z kaki do wrzenia, gotować na dużym ogniu przez minutę. Wyłączyć i gotowe.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i wstawić do zimnego piekarnika. Podgrzewać do temperatury 150°C. Gdy pokrywki słoików lekko się wybrzuszą, wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia.
- Gotowe słoiki z dżemem z kaki opisać, naklejając nalepki lub przywiązując sznurkiem kartoniki z opisem.