Grzyby marynowane w ostrej zalewie: składniki i przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Grzyby marynowane w occie stanowią doskonały dodatek do mięs i sałatek. Podajemy przepis prosty i dość tani. Aby zamarynować grzyby, potrzebujesz tylko wody, octu, przypraw i oczywiście grzybów.
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów
- 2 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10%
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzybki przebrać, dokładnie oczyścić i umyć. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków.
- Zalewa: wodę z dodatkiem cukru, soli i przypraw zagotować, dodać ocet.
- Gorącą zalewę wlać do słoików z grzybami. Słoiki dokładnie zamknąć i odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
- Tak przygotowane grzyby przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.