Grzyby marynowane w ostrej zalewie: składniki i przepis

Grzyby marynowane w ostrej zalewie: składniki i przepis
Autor: thinkstockphotos.com Warto wymieszać kilka rodzajów grzybów, a marynata będzie smaczniejsza
łatwy
30 min
4

Grzyby marynowane w occie stanowią doskonały dodatek do mięs i sałatek. Podajemy przepis prosty i dość tani. Aby zamarynować grzyby, potrzebujesz tylko wody, octu, przypraw i oczywiście grzybów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzybki przebrać, dokładnie oczyścić i umyć. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków.
  • Zalewa: wodę z dodatkiem cukru, soli i przypraw zagotować, dodać ocet.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików z grzybami. Słoiki dokładnie zamknąć i odstawić do góry dnem aż do ostygnięcia.
  • Tak przygotowane grzyby przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.