Grzyby marynowane w ostrej marynacie: ciekawy przepis

2021-03-29
CzeM
marynowane-grzyby.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Najlepiej pomieszać kilka gatunków grzybów - wtedy przetwory grzybowe będą jeszcze smaczniejsze
łatwy
30 min
4

Do tradycyjnie marynowanych grzybów jako przypraw najczęściej używa się liścia laurowego, pieprzu oraz gorczycy. A my podajemy przepis na grzyby marynowane w ostrej, aromatycznej marynacie z dodatkiem przypraw... nietypowych. Sprawdź, jak zrobić pyszne grzyby marynowane w ostrej marynacie.

Można marynować grzyby jednego gatunku, można też je mieszać - z korzyścią dla walorów smakowych. W zasadzie powinno marynować się wyłącznie kapelusze, najlepiej młodych lub niedużych grzybów. Do naszej aromatycznej mieszanki dobre będą: borowiki, podgrzybki, kozaki i gąski.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapeluszy grzybów
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżeczki oliwy lub oleju
  • strączek ostrej papryczki
  • po 1/4 łyżeczki: pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, suszonego estragonu
  • kilka goździków
  • kawałek laski cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapelusze do marynowania trzeba szybko umyć i nie moczyć, żeby nie nasiąkły wodą (jedynie grzyby przeznaczone do duszenia można myć dłużej, a nawet moczyć, żeby łatwiej się dały oczyścić z mchu czy igliwia). Umyte grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wylewamy grzyby na sito i dobrze odcedzamy.
  • Ponownie przekładamy je do garnka, skrapiamy ½ szklanki octu i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pozostały ocet wlewamy do garnka i zagotujemy z dodatkiem wszystkich przypraw (ostrą papryczkę najlepiej pokroić w cienkie paski).
  • Podduszone grzyby przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i przykrywamy gorącą zalewą (razem z przyprawami), a wierzch polewamy olejem lub oliwą. Zakręcamy gorącymi nakrętkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Grzyby marynowane na ostro to znakomity dodatek nie tylko do wędliny, ale również do zimnych sosów, sałatek, kanapek i do dekoracji przystawek.
CzeM