Grzyby marynowane w ostrej marynacie: ciekawy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Do tradycyjnie marynowanych grzybów jako przypraw najczęściej używa się liścia laurowego, pieprzu oraz gorczycy. A my podajemy przepis na grzyby marynowane w ostrej, aromatycznej marynacie z dodatkiem przypraw... nietypowych. Sprawdź, jak zrobić pyszne grzyby marynowane w ostrej marynacie.
Można marynować grzyby jednego gatunku, można też je mieszać - z korzyścią dla walorów smakowych. W zasadzie powinno marynować się wyłącznie kapelusze, najlepiej młodych lub niedużych grzybów. Do naszej aromatycznej mieszanki dobre będą: borowiki, podgrzybki, kozaki i gąski.
SKŁADNIKI
- 1 kg kapeluszy grzybów
- 2 szklanki octu
- 3 łyżeczki oliwy lub oleju
- strączek ostrej papryczki
- po 1/4 łyżeczki: pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, suszonego estragonu
- kilka goździków
- kawałek laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapelusze do marynowania trzeba szybko umyć i nie moczyć, żeby nie nasiąkły wodą (jedynie grzyby przeznaczone do duszenia można myć dłużej, a nawet moczyć, żeby łatwiej się dały oczyścić z mchu czy igliwia). Umyte grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wylewamy grzyby na sito i dobrze odcedzamy.
- Ponownie przekładamy je do garnka, skrapiamy ½ szklanki octu i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pozostały ocet wlewamy do garnka i zagotujemy z dodatkiem wszystkich przypraw (ostrą papryczkę najlepiej pokroić w cienkie paski).
- Podduszone grzyby przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i przykrywamy gorącą zalewą (razem z przyprawami), a wierzch polewamy olejem lub oliwą. Zakręcamy gorącymi nakrętkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Grzyby marynowane na ostro to znakomity dodatek nie tylko do wędliny, ale również do zimnych sosów, sałatek, kanapek i do dekoracji przystawek.