Grzyby marynowane w oliwie z oliwek: wykwintne i delikatne

2021-03-29
Matka i syn gotują
grzyby-marynowane-w-oliwie-z-oliwek-wykwintne-i-delikatne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Gdy grzybów jest dużo - możemy się pokusić o nietypowe sposoby ich konserwowania
średni
70 min
4

Grzyby marynowane to przysmak - a jesłi do tego po zaprawieniu octem lądują w pysznej oliwie - ich smak staje się wyśmienity. Jak zrobić takie grzyby? Poznaj prosty przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych mieszanych grzybów,
  • 1 l oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki białego octu winnego,
  • szklanka wody,
  • 6 gałązek tymianku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 kawałki skórki cytrynowej,
  • sól,
  • liście laurowe,
  • ziarna pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Grzyby wyczyścić i opłukać. Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i gałązkami tymianku gotować 30 minut. Włożyć grzyby, gotować 10 minut. Następnie grzyby wyjąć, osączyć i przełożyć do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Podgrzać oliwę i gorącą zalać grzyby.Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Matka i syn gotują