Grzyby marynowane w oliwie z oliwek: wykwintne i delikatne
2021-03-29
średni
70 min
4
Grzyby marynowane to przysmak - a jesłi do tego po zaprawieniu octem lądują w pysznej oliwie - ich smak staje się wyśmienity. Jak zrobić takie grzyby? Poznaj prosty przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg małych mieszanych grzybów,
- 1 l oliwy z oliwek,
- 2 szklanki białego octu winnego,
- szklanka wody,
- 6 gałązek tymianku,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 kawałki skórki cytrynowej,
- sól,
- liście laurowe,
- ziarna pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby wyczyścić i opłukać.
Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i gałązkami tymianku gotować 30 minut.
Włożyć grzyby, gotować 10 minut.
Następnie grzyby wyjąć, osączyć i przełożyć do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi.
Podgrzać oliwę i gorącą zalać grzyby.Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.