Gruszki w przecierze ze śliwek: sprawdzony, stary przepis
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Gruszki w przecierze ze śliwek to dokonały deser - niezbyt słodki, pełen smaku, witamin i mikroelementów. Przygotowuje się go łatwo, świetnie smakuje i jest doskonałym sposobem na przechowanie owoców na zimę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 5-10 dag cukru
- 75 dag - 1 kg węgierek lub ałyczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypestkować śliwki, rozgotować je i przetrzeć.
- Umyte gruszki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zblanszować, wrzucając na kilka minut do wrzątku.
- Włożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zalać gorącym przecierem śliwkowym.
- Pasteryzować ok. 30 minut.