Chutney wiśniowy - przepis na aromatyczny sos

Chutney wiśniowy - przepis na aromatyczny sos
Autor: pixabay.com Wiśnie to nie tylko doskonały materiał na przetwory, ale również idealny składnik sosów.
łatwy
30 min
4

Aromatyczny sos doskonale smakuje z pieczonym mięsem - zimnym lub ciepłym, z serem lub na krakersach. Sprawdź, jak zrobić go w swoim domu.

Barszcz czerwony dla smakoszy: z dziczyzną i wiśniami

Przepiórki z wiśniami

Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze

SKŁADNIKI

  • 325 g słodkich wiśni
  • 1 jabłko - obrane i starte na tarce
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki włożyć do małego garnka i doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować bez przykrycia przez 45 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  • Gorący sos przelać do sterylnego słoika i dokładnie zakręcić wieczko.
  • Zostawić w temperaturze pokojowej, żeby ostygł.
  • Przechowywać w chłodnym miejscu.