Bajecznie pyszne ogórki konserwowe po grecku w słoikach
2020-07-31
łatwy
35 min
4
Ogórki konserwowe po grecku w słoikach są delikatniejsze niż klasyczne konserwowe i o wiele bardziej aromatyczne dzięki dodatkom warzywnym i przyprawom. A ich przygotowanie jest niezwykle proste - żadnego solenia, czekania, odlewania. Po prostu bajecznie pyszne i bajecznie proste!
SKŁADNIKI
- 3 kg ogórków
- do każdego słoika wkładamy:
- 1-2 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązkę naci selera
- liść z pora
- plasterek cebuli
- 2-3 kawałki marchewki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- małą gałązkę kopru
- Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pietruszkę, liście selera, pora, cebulę i marchewkę wkładamy na dno umytych i wyparzonych słoików.
- Umyte ogórki układamy ciasno w słoikach.
- Zalewamy zawartość słoików gorącą zalewą, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.