Babciny syrop malinowy z cytryną - sprawdzony przepis

2017-07-06
Syrop z malin
Autor: pixabay.com Sok malinowy z cytryną.
łatwy
30 min
4

Maliny, zwłaszcza leśne, to świetne źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6). Znane są z właściwości przeciwgorączkowych i soczystego, słodkiego smaku. Dlatego też wypróbuj przepis na babciny syrop z malin z dodatkiem cytryny, która wpływa nie tylko na smak, ale i zachowanie pięknego, soczystego koloru, charakterystycznego dla malin.

Składniki

1 kg malin

60 dag cukru

sok wyciśnięty z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Malin nie myj, włóż do słoja, przesypując cukrem, otwór przykryj gazą, odstaw na dwa dni.

Gdy owoce puszczą sok, przecedź do garnka przez gęste sito lub gazę, a pozostały na dnie słoja cukier dodaj do soku.

Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.

Na koniec dodaj sok z cytryny.

Gorący syrop wlej do buteleczek z zakrętką twist-off, odstaw, odwracając do góry dnem, aż syrop wystygnie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE