Babciny syrop malinowy z cytryną – sprawdzony przepis

2021-03-29
Syrop z malin
Autor: Shutterstock Syrop z malin z cytryną to doskonały dodatek do herbaty
łatwy
30 min
4

Maliny, zwłaszcza leśne, to świetne źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6). Znane są z właściwości przeciwgorączkowych i soczystego, słodkiego smaku. Dlatego też wypróbuj przepis na babciny syrop z malin z dodatkiem cytryny, która wpływa nie tylko na smak, ale i zachowanie pięknego, soczystego koloru, charakterystycznego dla malin.

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 60 dag cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Malin nie myj, włóż do słoja, przesypując cukrem, otwór przykryj gazą, odstaw na dwa dni.
  • Gdy owoce puszczą sok, przecedź do garnka przez gęste sito lub gazę, a pozostały na dnie słoja cukier dodaj do soku.
  • Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Gorący syrop wlej do buteleczek z zakrętką twist-off, odstaw, odwracając do góry dnem, aż syrop wystygnie.