Babciny syrop malinowy z cytryną – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Maliny, zwłaszcza leśne, to świetne źródło magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasów organicznych i wielu witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6). Znane są z właściwości przeciwgorączkowych i soczystego, słodkiego smaku. Dlatego też wypróbuj przepis na babciny syrop z malin z dodatkiem cytryny, która wpływa nie tylko na smak, ale i zachowanie pięknego, soczystego koloru, charakterystycznego dla malin.
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 60 dag cukru
- sok wyciśnięty z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Malin nie myj, włóż do słoja, przesypując cukrem, otwór przykryj gazą, odstaw na dwa dni.
- Gdy owoce puszczą sok, przecedź do garnka przez gęste sito lub gazę, a pozostały na dnie słoja cukier dodaj do soku.
- Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia.
- Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Gorący syrop wlej do buteleczek z zakrętką twist-off, odstaw, odwracając do góry dnem, aż syrop wystygnie.