Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Doskonały pomysł na obiad – łatwe, a przede wszystkim niedrogie danie na ciepło. Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem zajmie ci niespełna godzinę. Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 100 g margaryny
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- 350 ml mleka
- 1 żółtko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ugotowania ziemniaków – obierz kartofle, zalej wodą, dodaj soli i gotuj aż do momentu, kiedy będą całkowicie miękkie.
- Następnie połowę margaryny rozpuść w drugim garnku, dodaj do tego 3 ząbki czosnku, posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu. Dodaj do tego mięso mielone i smaż całość do momentu, aż mięso zmieni swój kolor.
- Kiedy ziemniaki się już ugotują, rozgnieć je. Dodaj do nich resztę margaryny, mleko i rozgniataj do momentu, aż uzyskasz puree. Ziemniaki przypraw solą i pieprzem.
- Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozłóż puree. Na nim rozłóż mięso mielone, a na mięso znowu rozłóż warstwę ziemniaków. Posmaruj ostatnią warstwę puree żółtkiem, żeby całość ładnie się zapiekła.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?