Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

2017-03-14
mk-zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym-niedrogi-i-szybki-pomysl.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka ziemniaczana - pomysł na pyszny obiad.
łatwy
45 min
4

Doskonały pomysł na obiad – łatwe, a przede wszystkim niedrogie danie na ciepło. Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem zajmie ci niespełna godzinę. Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki

1,5 kg ziemniaków

500 g mięsa mielonego

4 ząbki czosnku

100 g margaryny

5 łyżek sosu pomidorowego

350 ml mleka

1 żółtko

1 cebula

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od ugotowania ziemniaków – obierz kartofle, zalej wodą, dodaj soli i gotuj aż do momentu, kiedy będą całkowicie miękkie.

Następnie połowę margaryny rozpuść w drugim garnku, dodaj do tego 3 ząbki czosnku, posiekaną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu. Dodaj do tego mięso mielone i smaż całość do momentu, aż mięso zmieni swój kolor.

Kiedy ziemniaki się już ugotują, rozgnieć je. Dodaj do nich resztę margaryny, mleko i rozgniataj do momentu, aż uzyskasz puree. Ziemniaki przypraw solą i pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego równomiernie rozłóż puree. Na nim rozłóż mięso mielone, a na mięso znowu rozłóż warstwę ziemniaków. Posmaruj ostatnią warstwę puree żółtkiem, żeby całość ładnie się zapiekła.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.