Zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem: sprawdzony przepis
2021-11-04
łatwy
40 min
4
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem to danie łatwe do przygotowania. Nie wymaga wielu produktów, a czas zapiekania to zaledwie 25 minut. Oto nasz sprawdzony przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sprawdź koniecznie i przekonaj się, jak proste w wykonaniu i zarazem pyszne jest to danie.
SKŁADNIKI
- 350 g mięsa mielonego z indyka
- 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki należy obrać, a następnie pokroić. Cebulę oraz czosnek posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, a następnie wrzucić do wrzącej wody (wodę posolić) i gotować 4 minuty, po czym odcedzić.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego pokrojone pieczarki. Po mniej więcej minucie dodać mięso i razem smażyć. Można przyprawić solą, pieprzem i ziołami w zależności od tego, co kto lubi.
- Naczynie do zapiekania należy natłuścić łyżką oleju. Ułożyć na nim połowę plastrów ziemniaków, a na nie nałożyć mięsny farsz. Przykryć to pozostałymi ziemniakami, polać śmietaną, a całość posypać parmezanem.
- Tak przygotowaną zapiekankę należy zapiekać przez 25 minut najlepiej w temperaturze 190°C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?