Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka z ziemniaków to danie łatwe do przygotowania, sycące i rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Zapiekanka ziemniaczana me tę zaletę, że jej resztki można na drugi dzień zjeść na lunch.
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego)
- 80 g startego żółtego sera
- olej
- 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
- Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
- Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
- Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.
- Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C