Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka z ziemniaków to danie łatwe do przygotowania, sycące i rozgrzewające - idealne na jesienne i zimowe dni. Zapiekanka ziemniaczana me tę zaletę, że jej resztki można na drugi dzień zjeść na lunch.
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków
 - 200 g kiełbasy
 - 1 średnia cebula
 - 200 ml śmietanki UHT 30 % (lub jogurt bałkańskiego)
 - 80 g startego żółtego sera
 - olej
 - 1 opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku KAMIS
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 3-4 mm. Wrzuć do gorącej, nieosolonej wody, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut, odcedź.
 - Cebulę i kiełbasę pokrój w półplasterki.
 - Całe opakowanie przyprawy Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku wymieszaj ze śmietanką.
 - Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ziemniaki ułóż w naczyniu i zalej śmietanką. Następnie ułóż cebulę, kiełbasę i posyp serem.
 - Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 250°C