Zapiekanka z ziemniaków i czerstwego chleba - tania i pyszna

Zapiekanka z ziemniaków i czerstwego chleba - tania i pyszna
Autor: Shutterstock Zapiekanka z ziemniaków i czerstwego chleba to pomysł na tani obiad dla całej rodziny.
łatwy
40 min
4

Zapiekankę z ziemniaków i czerstwego chleba przygotowuję zawsze wtedy, gdy po weekendzie zostanie mi piątkowy czy sobotni chleb i sporo ziemniaków z niedzielnego obiadu. To mistrzowski sposób na wykorzystanie resztek jedzenia i przygotowanie z nich sycącego, smacznego i niedrogiego posiłku dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 8 kromek czerstwego chleba
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić, obrać z łupin i pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w plastry, ser pokroić w plastry.
  • Jajka rozkłócić z piwem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem.
  • Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć kromki czerstwego pieczywa, a na nich plasterki ziemniaków.
  • Posypać tymiankiem, solą i pieprzem i przykryć plasterkami sera. Całość zalać masa jajeczną.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut.