Zapiekanka z ziemniaków i czerstwego chleba - tania i pyszna
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zapiekankę z ziemniaków i czerstwego chleba przygotowuję zawsze wtedy, gdy po weekendzie zostanie mi piątkowy czy sobotni chleb i sporo ziemniaków z niedzielnego obiadu. To mistrzowski sposób na wykorzystanie resztek jedzenia i przygotowanie z nich sycącego, smacznego i niedrogiego posiłku dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g żółtego sera
- 2 cebule
- 3 jajka
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka musztardy
- 8 kromek czerstwego chleba
- tymianek
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić, obrać z łupin i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w plastry, ser pokroić w plastry.
- Jajka rozkłócić z piwem i musztardą, przyprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć kromki czerstwego pieczywa, a na nich plasterki ziemniaków.
- Posypać tymiankiem, solą i pieprzem i przykryć plasterkami sera. Całość zalać masa jajeczną.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut.