Zapiekanka z szynki i szparagów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepisów na dania ze szparagów jest co niemiara! Ciekawe pomysły kulinarne na szparagi w zasadzie rodzą się same, bo to warzywo stwarza mnóstwo możliwości kulinarnych. Zapiekankę z szynki i szparagów przyrządza się łatwo i na różne sposoby. Podsuwamy dobry przepis!
SKŁADNIKI
- 600 g szparagów
- 100 g wędzonej szynki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi białe cienko obieramy – od główki do dołu. Zdrewniałe części odłamujemy lub odcinamy. Jeśli używamy szparagów zielonych, nie musimy ich obierać.
- Szparagi wiążemy w niewielkie pęczki. Wstawiamy je do osolonego wrzątku, pionowo, tak aby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone szparagi gotujemy krócej niż białe, około 10 minut. Mąkę przesmażamy na maśle, dodajemy śmietanę i wodę. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
- Do sosu wrzucamy pokrojoną szynkę. Ugotowane i odsączone szparagi układamy na spodzie naczynia żaroodpornego. Jajka kroimy w plasterki i wykładamy na szparagi. Solimy do smaku.
- Całość zalewamy sosem śmietanowym, posypujemy tartym parmezanem i bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez 20 minut.