Zapiekanka z pieczarkami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to danie proste do przygotowania. Jest smaczne i sycące. Sprawdź jak zrobić szybką i pyszną zapiekankę.
SKŁADNIKI
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag sera żółtego
- 2 cebule średniej wielkości
- 30 dag pieczarek (niezbyt dużych)
- olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
- sypka papryka oraz dowolne przyprawy
- pieprz
- sól
- 3 jaja
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować. Pokroić w plastry.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Cebule posiekać.
- Pieczarki pokroić – kapelusze wzdłuż i na pół, trzonki w drobną kostkę. Usmażyć na oliwie.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: ziemniaki – posypać je solą, pieprzem, papryką w proszku, ser, ziemniaki - posypać je solą, pieprzem, papryką w proszku, pieczarki, ser, cebula. Każdą warstwę można dodatkowo posypać dowolnymi przyprawami.
- Roztrzepać jajka ze śmietaną. Polać całość.
- Gotową zapiekankę posypać natką. Podawać z kiszonym ogórkiem.