Zapiekanka z pieczarkami - sprawdzony przepis

przepis-zapiekanka-z-pieczarkami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomysł na pyszny obiad.
łatwy
20 min
4

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to danie proste do przygotowania. Jest smaczne i sycące. Sprawdź jak zrobić szybką i pyszną zapiekankę.

SKŁADNIKI

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag sera żółtego
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 30 dag pieczarek (niezbyt dużych)
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • sypka papryka oraz dowolne przyprawy
  • pieprz
  • sól
  • 3 jaja
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować. Pokroić w plastry.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce.
  • Cebule posiekać.
  • Pieczarki pokroić – kapelusze wzdłuż i na pół, trzonki w drobną kostkę. Usmażyć na oliwie.
  • W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: ziemniaki – posypać je solą, pieprzem, papryką w proszku, ser, ziemniaki - posypać je solą, pieprzem, papryką w proszku, pieczarki, ser, cebula. Każdą warstwę można dodatkowo posypać dowolnymi przyprawami.
  • Roztrzepać jajka ze śmietaną. Polać całość.
  • Gotową zapiekankę posypać natką. Podawać z kiszonym ogórkiem.
Mirosława Kopoczek
więcej