Zapiekanka z kurczakiem z brokułami: przepis na pyszny i dietetyczne danie główne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z kurczakiem z brokułami to zdrowe, pożywne i dietetyczne danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Będzie smakowała wszystkim domownikom, dzieciom i dorosłym. Wypróbuj ten przepis.
Wartość kaloryczna dania, na które podajemy przepis wynosi 276 kcal, z czego 25 procent pochodzi z tłuszczu. Tłuszcze: 7,8 g tłuszczu, w tym 13,5 g tłuszczów nasyconych, 1,8 g tłuszczów jednonienasyconych, 1,1 g tłuszczów wielonienasyconych. Zawartość poszczególnych składników: białka: 31,1 g, węglowodany: 18,9 g, błonnik: 2,1 g, cholesterol: 66 mg, żelazo: 1,6 mg, sód: 696 mg, wapń: 365 mg.
SKŁADNIKI
- 3 litry wody
- 300 g brokułów
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka beztłuszczowego majonezu
- 1/2 szklanki beztłuszczowej śmietany
- 1/4 szklanki wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka sosu Worcesterski
- 280 g skondensowanego, beztłuszczowego kremu grzybowego
- 1 szklanka startego parmezanu
- beztłuszczowy olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 400 st. C.
- Doprowadź wodę do wrzenia w dużym garnku.
- Dodaj brokuły i gotuj około 5 minut.
- Przenieś ugotowane brokuły za pomocą łyżki cedzakowej do dużej miski.
- Dodaj piersi z kurczaka do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
- Następnie wyjmij je i przenieś na deskę do krojenia; ostudź.
- Pokrój piersi w większą kostkę i dodaj do miski z brokułami.
- Połącz skondensowane mleko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową w rondlu i mieszaj.
- Doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze minutę cały czas mieszając.
- Zdejmij z ognia. Dodaj majonez i pozostałe 4 składniki, a także 1/2 szklanki parmezanu i mieszaj.
- Powstałą mieszaninę wlej do brokułów i piersi z kurczaka. Wymieszaj delikatnie aż do połączenia składników. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego pokrytego beztłuszczowym olejem.
- Posyp pozostałą ilością startego parmezanu. Piecz w temperaturze 400 st. C przez 50 minut, aż ser zacznie brązowieć. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce 5 minut.