Zapiekanka z czarnej rzepy i boczku
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka z czarnej rzepy, ziemniaków i boczku to pyszne danie obiadowe. Doskonale sprawdza się zapiekanka w formie południowego posiłku lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Czarna rzepa - kształtem przypomina nieco buraka. Jest źródłem potasu, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Niepolecana osobom z problemami trawiennymi.
SKŁADNIKI
- 2 czarne rzepy
- 2 ziemniaki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 100 ml mleka
- 40 g masła
- 40 g mąki
- świeży tymianek
- kminek
- gałka muszkatołowa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na równej grubości krążki.
- W garnku zagotuj ok 2 litrów osolonej wody. Wrzuć ziemniaki i rzepę - gotuj 8 minut.
- Gotowe przełóż do miski z zimną wodą.
- Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu roztop masło, dodaj mąkę i lekko podgrzej. Dolej zimne mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dopraw do smaku solą, gałką i kminkiem, po czym wylej do żaroodpornego naczynia.
- Na sosie naprzemiennie układaj plastry rzepy, ziemniaków i pokrojonego boczku.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut.
- Przed podaniem posyp tymiankiem.