Zapiekanka z czarnej rzepy i boczku

2021-03-29
Zapiekanka z czarnej rzepy i boczku
Autor: Shutterstock Zapiekanka z czarnej rzepy i boczku to pyszne danie obiadowe
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z czarnej rzepy, ziemniaków i boczku to pyszne danie obiadowe. Doskonale sprawdza się zapiekanka w formie południowego posiłku lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Czarna rzepa - kształtem przypomina nieco buraka. Jest źródłem potasu, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Niepolecana osobom z problemami trawiennymi. 

SKŁADNIKI

  • 2 czarne rzepy
  • 2 ziemniaki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 100 ml mleka
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • świeży tymianek
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój na równej grubości krążki.
  • W garnku zagotuj ok 2 litrów osolonej wody. Wrzuć ziemniaki i rzepę - gotuj 8 minut.
  • Gotowe przełóż do miski z zimną wodą.
  • Przygotuj sos beszamelowy: w rondlu roztop masło, dodaj mąkę i lekko podgrzej. Dolej zimne mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dopraw do smaku solą, gałką i kminkiem, po czym wylej do żaroodpornego naczynia.
  • Na sosie naprzemiennie układaj plastry rzepy, ziemniaków i pokrojonego boczku.
  • Włóż do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 15 minut.
  • Przed podaniem posyp tymiankiem.
Redakcja
więcej