Zapiekanka liońska z ziemniaków - jak zrobić?

2021-03-29
Marta Kula
zapiekanka-z-ziemniakow-jak-zrobic-zapiekanke-lionska.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekanka liońska przygotowywana jest ziemniaków
łatwy
45 min
4

Zapiekanka ziemniaczana jest dobra na każdą okazję. Może stanowić odrębne danie lub być dodatkiem np. do mięsa. Podajemy łatwy przepis na ziemniaczaną zapiekankę liońską.

Inne wersje zapiekanki ziemniaczanej liońskiej. Zapiekankę z ziemniaków możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej np. podsmażonego wędzonego boczku lub sera camembert (posypujemy nim zapiekankę na kilka minut przed wyjęciem jej z piekarnika). Dodatkiem do ziemniaczanej zapiekanki może być również sos pomidorowy.

SKŁADNIKI

  • kilka ugotowanych ziemniaków,
  • 3 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki świeżego tymianku (może być także tymianek suszony),
  • 10 dag masła,
  • sól i pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę, a następnie kroimy ją w krążki. Obieramy również czosnek i drobno go kroimy. Z gałązek tymianku odrywamy listki.
  • Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które następnie smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaczanych talarków (1/3 plastrów). Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem.
  • Na patelni, na maśle podsmażamy cebulę, do której dodajemy tymianek i czosnek. Całość podsmażamy, aż do momentu, gdy cebula zmięknie i się zarumieni.
  • Połowę cebuli rozkładamy na warstwie ziemniaków, na niej rozkładamy ponownie ziemniaki (posypane solą i pieprzem), które z kolei przykrywamy pozostałą częścią podsmażonej cebuli i ponownie warstwę ziemniaków.
  • Całość polewamy masłem pozostałym po smażeniu cebuli.
  • Zapiekankę z ziemniaków wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy ok. 20 minut.
Marta Kula