Zapiekanka liońska z ziemniaków - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zapiekanka ziemniaczana jest dobra na każdą okazję. Może stanowić odrębne danie lub być dodatkiem np. do mięsa. Podajemy łatwy przepis na ziemniaczaną zapiekankę liońską.
Inne wersje zapiekanki ziemniaczanej liońskiej. Zapiekankę z ziemniaków możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej np. podsmażonego wędzonego boczku lub sera camembert (posypujemy nim zapiekankę na kilka minut przed wyjęciem jej z piekarnika). Dodatkiem do ziemniaczanej zapiekanki może być również sos pomidorowy.
SKŁADNIKI
- kilka ugotowanych ziemniaków,
- 3 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki świeżego tymianku (może być także tymianek suszony),
- 10 dag masła,
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Obieramy cebulę, a następnie kroimy ją w krążki. Obieramy również czosnek i drobno go kroimy. Z gałązek tymianku odrywamy listki.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które następnie smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaczanych talarków (1/3 plastrów). Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem.
- Na patelni, na maśle podsmażamy cebulę, do której dodajemy tymianek i czosnek. Całość podsmażamy, aż do momentu, gdy cebula zmięknie i się zarumieni.
- Połowę cebuli rozkładamy na warstwie ziemniaków, na niej rozkładamy ponownie ziemniaki (posypane solą i pieprzem), które z kolei przykrywamy pozostałą częścią podsmażonej cebuli i ponownie warstwę ziemniaków.
- Całość polewamy masłem pozostałym po smażeniu cebuli.
- Zapiekankę z ziemniaków wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC i pieczemy ok. 20 minut.