Zapiekanka gratin z szynką z beczki JBB [przepis]

2021-03-29
mat. prasowe JBB
Zapiekanka gratin z szynką z beczki JBB [przepis]
Autor: materiały prasowe JBB Zapiekankę najlepiej serwować z ulubionym sosem i świeżymi warzywami
łatwy
120 min
4

Jesienne menu ma za zadanie rozgrzać organizm i wzmocnić odporność. Przy okazji może być bardzo smacznie. Zapiekanka gratin z szynką z beczki JBB to danie proste, a zarazem wysmakowane. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • szynka z beczki JBB
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i szynkę kroimy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy i wraz z odrobiną majeranku i tymianku dodajemy do śmietanki.
  • Śmietankę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy nią wcześniej pokrojone ziemniaki.
  • Na blaszce do pieczenia układamy plasterki ziemniaków, przekładając je co 3 warstwy wędzoną szynką.
  • Gotową potrawę zapiekamy (w zależności od liczby warstw) od 1 do 2 godzin w temperaturze 160°C.
mat. prasowe JBB