Zapiekanka gratin z szynką z beczki JBB [przepis]
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Jesienne menu ma za zadanie rozgrzać organizm i wzmocnić odporność. Przy okazji może być bardzo smacznie. Zapiekanka gratin z szynką z beczki JBB to danie proste, a zarazem wysmakowane. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- szynka z beczki JBB
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i szynkę kroimy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy i wraz z odrobiną majeranku i tymianku dodajemy do śmietanki.
- Śmietankę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy nią wcześniej pokrojone ziemniaki.
- Na blaszce do pieczenia układamy plasterki ziemniaków, przekładając je co 3 warstwy wędzoną szynką.
- Gotową potrawę zapiekamy (w zależności od liczby warstw) od 1 do 2 godzin w temperaturze 160°C.