Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe - bawimordki o smaku, jaki sobie wymarzysz!
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe to super pomysł na słone przekąski do piwa, do dipów, na seans filmowy lub domówkę. Przygotujesz je z łatwością, a dzięki ulubionym dodatkom ciasteczka mogą mieć zawsze nowy, ulubiony smak.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
 - kostka masła
 - szklanka kwaśniej śmietany
 - 5 dag drożdży
 - 1/2 łyżeczki soli
 - jajko do posmarowania
 - według uznania do posypania: starty żółty ser, orzechy, sezam, czarnuszka, papryka, posiekane suszone pomidory
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać sól, wkruszyć drożdże i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na parę godzin do lodówki (można na noc).
 - Ciasto wałkować na grubość 6-7 mm, wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym jajkiem, posypywać wybraną posypką.
 - Piec w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, do zrumienienia.