Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe - bawimordki o smaku, jaki sobie wymarzysz!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wytrawne ciasteczka śmietankowo-drożdżowe to super pomysł na słone przekąski do piwa, do dipów, na seans filmowy lub domówkę. Przygotujesz je z łatwością, a dzięki ulubionym dodatkom ciasteczka mogą mieć zawsze nowy, ulubiony smak.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- kostka masła
- szklanka kwaśniej śmietany
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko do posmarowania
- według uznania do posypania: starty żółty ser, orzechy, sezam, czarnuszka, papryka, posiekane suszone pomidory
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać sól, wkruszyć drożdże i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić je na parę godzin do lodówki (można na noc).
- Ciasto wałkować na grubość 6-7 mm, wycinać dowolne kształty, smarować rozmąconym jajkiem, posypywać wybraną posypką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, do zrumienienia.