Wyśmienite ziemniaki zapiekane z klopsikami

2021-03-29
shutterstock_1217131459.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wyśmienite ziemniaki zapiekane z klopsikami to łatwe danie do przygotowania w kilka minut. Wystarczy wcześniej ugotować ziemniaki i zaopatrzyć się w mielone mięso wieprzowe. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki lub garmażeryjnego
  • 120 g żółtego sera np. mozzarelli
  • 1 cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół przyprawowych
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki i rozetrzeć w blenderze na miazgę.
  • Do mielonego mięsa dodać roztartą cebulę i czosnek, posiekaną bazylię, 0,5 łyżeczki soli i dobrze wymieszać.
  • Z mięsa uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  • Ziemniaki pokroić na plasterki grubości 1 cm.
  • Przecier przyprawić mieszanką włoskich ziół, dodać 1 łyżeczkę cukru i 0,5 łyżeczki soli oraz pieprz do smaku.
  • W formie do zapiekania posmarowanej olejem układać klopsiki, otaczając je plasterkami ziemniaków, tak aby mięso nie stykało się ze sobą. Zalać przecierem pomidorowym przyprawiony włoskimi ziołami.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem, zawartość formy posypać tartym serem.
  • Podawać od razu.