Wiejska zapiekanka: przepis na ziemniaki zapiekane z wędzonym kurczakiem i kiszoną kapustą

Wiejska zapiekanka: przepis na ziemniaki zapiekane z wędzonym kurczakiem i kiszoną kapustą
Autor: Shutterstock Wiejska zapiekanka z ziemniaków, kiszonej kapusty i wędzonego kurczaka
łatwy
30 min
4

Wiejska zapiekanka łączy w sobie dobrze znane nam smaki. To przepis na ziemniaki zapiekane z wędzonym kurczakiem i kiszoną kapustą. Zaskoczeni? Wędzony kurczak jest niedrogi i aż się prosi, aby go sprytnie wykorzystać. Specjalnie dla Was podrasowałam przepis. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 3-4 udka kurczaka, wędzone, tylko mięso obrane z kości i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 1 średnia cebula, obrana i posiekana
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
  • 3 ziarna ziela angielskiego, pokruszone
  • 1 listek laurowy, pokruszony
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, grubo zmielonego
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
  • 800 g kiszonej kapusty, odsączonej, opłukanej i ponownie odsączonej
  • 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 4 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Pokrojone ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8-10 minut. Odcedź. 
  • Rozpuść masło na dużej patelni, aż zacznie się pienić. Dodaj cebulę i kawałki wędzonego kurczaka. Smaż często mieszając, aż cebula zmięknie, bez zarumienienia. Dodaj odcedzoną i wypłukaną kapustę, przypraw papryką, zielem angielskim, listkiem laurowym i grubo zmielonym pieprzem.  Dobrze wymieszaj. Wlej 1 szklankę wody.  Duś jeszcze 15 minut. 
  • Do kapusty uduszonej z kurczakiem i cebulą dodaj plastry ziemniaków. Wymieszaj delikatnie. Przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Ubij jajka i mleko. Wylej mieszaninę jajek i mleka na ziemniaki. 
  • Piecz przez 25 do 30 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać na gorąco.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej