Wiejska zapiekanka: przepis na ziemniaki zapiekane z wędzonym kurczakiem i kiszoną kapustą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wiejska zapiekanka łączy w sobie dobrze znane nam smaki. To przepis na ziemniaki zapiekane z wędzonym kurczakiem i kiszoną kapustą. Zaskoczeni? Wędzony kurczak jest niedrogi i aż się prosi, aby go sprytnie wykorzystać. Specjalnie dla Was podrasowałam przepis. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 3-4 udka kurczaka, wędzone, tylko mięso obrane z kości i pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 1 średnia cebula, obrana i posiekana
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki sproszkowanej
- 3 ziarna ziela angielskiego, pokruszone
- 1 listek laurowy, pokruszony
- 1/2 łyżeczki pieprzu, grubo zmielonego
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na plasterki
- 800 g kiszonej kapusty, odsączonej, opłukanej i ponownie odsączonej
- 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 4 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Pokrojone ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 8-10 minut. Odcedź.
- Rozpuść masło na dużej patelni, aż zacznie się pienić. Dodaj cebulę i kawałki wędzonego kurczaka. Smaż często mieszając, aż cebula zmięknie, bez zarumienienia. Dodaj odcedzoną i wypłukaną kapustę, przypraw papryką, zielem angielskim, listkiem laurowym i grubo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszaj. Wlej 1 szklankę wody. Duś jeszcze 15 minut.
- Do kapusty uduszonej z kurczakiem i cebulą dodaj plastry ziemniaków. Wymieszaj delikatnie. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Ubij jajka i mleko. Wylej mieszaninę jajek i mleka na ziemniaki.
- Piecz przez 25 do 30 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać na gorąco.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?