Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym podana na ciepło to pyszne danie obiadowe. Można ją także jeść po wystudzeniu. Kremowe nadzienie, absolutnie fantastyczna fasolka i słodkie pomidory to niezwykle udane trio. Do tego jeszcze szynka dojrzewająca, która dodaje smaku i urozmaica teksturę dania. Posiłek na upalny dzień, który zadowoli każdego.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto twarożkowe:
- 125 g serka homogenizowanego
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Na nadzienie:
- 350 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka tymianku
- 250 g serka mascarpone i 100 g śmietany 30% lub 400 ml śmietany 36%
- 3 jajka
- 150 g sezonowanej szynki dojrzewającej np. hiszpańskiej serrano, szwarcwaldzkiej lub włoskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zaczynając od wymieszania serka z olejem i mlekiem, a następnie dodając pozostałe składniki. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Fasolkę oczyścić z łyka, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać.
- W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać fasolkę, zioła i wlać szklankę wody, przykryć i dusić około 10 minut.
- Wymieszać serek mascarpone, śmietanę i rozmącone z solą jajka, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia posmarowaną masłem.
- Na cieście ułożyć fasolkę i pomidorki, zalać mieszaniną serka i jajek, na wierzchu ułożyć zwinięte w ruloniki plasterki szynki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 50 minut.
- Po wyjęciu, przestudzić i podawać jeszcze ciepłą.