Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym

Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym
Autor: Shutterstock Kruche ciasto twarożkowe i pyszne nadzienie to zapowiedź udanego posiłku
łatwy
30 min
4

Warzywna tarta na kruchym cieście twarożkowym podana na ciepło to pyszne danie obiadowe. Można ją także jeść po wystudzeniu. Kremowe nadzienie, absolutnie fantastyczna fasolka i słodkie pomidory to niezwykle udane trio. Do tego jeszcze szynka dojrzewająca, która dodaje smaku i urozmaica teksturę dania. Posiłek na upalny dzień, który zadowoli każdego. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto twarożkowe:
  • 125 g serka homogenizowanego
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 250 g serka mascarpone i 100 g śmietany 30% lub 400 ml śmietany 36%
  • 3 jajka 
  • 150 g sezonowanej szynki dojrzewającej np. hiszpańskiej serrano, szwarcwaldzkiej lub włoskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zaczynając od wymieszania serka z olejem i mlekiem, a następnie dodając pozostałe składniki. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 
  • Fasolkę oczyścić z łyka, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. 
  • W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać fasolkę, zioła i wlać szklankę wody, przykryć i dusić około 10 minut. 
  • Wymieszać serek mascarpone, śmietanę i rozmącone z solą jajka, wymieszać. 
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia posmarowaną masłem.
  • Na cieście ułożyć fasolkę i pomidorki, zalać mieszaniną serka i jajek, na wierzchu ułożyć zwinięte w ruloniki plasterki szynki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec około 50 minut. 
  • Po wyjęciu, przestudzić i podawać jeszcze ciepłą.