"Tort" ziemniaczany, czyli zapiekanka ziemniaczana na kruchym spodzie

2021-12-07
Tort ziemniaczany, czyli zapiekanka ziemniaczana na kruchym spodzie
Autor: thinkstockphotos.com Tort ziemniaczany można przygotować w jednej dużej foremce lub w kilku małych - dla każdego biesiadnika indywidualnie
łatwy
45 min
4

Tort ziemniaczany, czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem innych warzyw i sera, doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Można wykorzystać również na kolację.

Tort ziemniaczany można również przygotować w wersji "light". Na przykład zastosowanie jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) lub śmietany 12% zamiast kremówki spowoduje, że 1 porcja będzie miała około 335 kcal. Zaś gdy zrezygnujemy zupełnie z sera - porcja tortu będzie miała jedynie 290 kcal.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na spód:
  • 250 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 150 g masła,
  • żółtko,
  • 2 łyżki stołowe wody.
  • Tort
  • 700 g ziemniaków,
  • 450 g kalafiora,
  • 300 g pomidorów.
  • Polewa:
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 4 jajka,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 200 g pokrojonego w kostkę sera camembert.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, żółtko i wodę zagnieść.
  • Natłuszczoną tortownicę (średnica 28 cm wyłożyć ciastem, pozostawiając przy tym brzeg wysokości ok. 3 cm. Schłodzić
  • Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w plastry. Podgotować kalafior, odsączyć.
  • Ziemniaki, pomidory i kalafior wymieszać i ułożyć na cieście.
  • Połączyć śmietanę, jajka, skrobię ziemniaczaną, przyprawy. Sos wylać na ciasto, posypać camembertem i piec ok. 50 minut w temperaturze ok. 180º C.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?