"Tort" ziemniaczany, czyli zapiekanka ziemniaczana na kruchym spodzie
2021-12-07

łatwy
45 min
4
Tort ziemniaczany, czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem innych warzyw i sera, doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Można wykorzystać również na kolację.
Tort ziemniaczany można również przygotować w wersji "light". Na przykład zastosowanie jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) lub śmietany 12% zamiast kremówki spowoduje, że 1 porcja będzie miała około 335 kcal. Zaś gdy zrezygnujemy zupełnie z sera - porcja tortu będzie miała jedynie 290 kcal.
SKŁADNIKI
- Ciasto na spód:
- 250 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 150 g masła,
- żółtko,
- 2 łyżki stołowe wody.
- Tort
- 700 g ziemniaków,
- 450 g kalafiora,
- 300 g pomidorów.
- Polewa:
- 400 g śmietany kremówki,
- 4 jajka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- sól,
- biały pieprz,
- 200 g pokrojonego w kostkę sera camembert.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, żółtko i wodę zagnieść.
- Natłuszczoną tortownicę (średnica 28 cm wyłożyć ciastem, pozostawiając przy tym brzeg wysokości ok. 3 cm. Schłodzić
- Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić, pokroić w plastry. Podgotować kalafior, odsączyć.
- Ziemniaki, pomidory i kalafior wymieszać i ułożyć na cieście.
- Połączyć śmietanę, jajka, skrobię ziemniaczaną, przyprawy. Sos wylać na ciasto, posypać camembertem i piec ok. 50 minut w temperaturze ok. 180º C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?