Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Rozgrzewająca i pożywna tarta ze szpinakiem doskonale sprawdzi się na jesienną kolację.
SKŁADNIKI
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 450 g mrożonych liści szpinaku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- pierś kurczaka
- 3 jaja
- 2 białka
- opakowanie sera feta
- ciasto francuskie
- kilka pomidorków cherry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać rozdrobniony czosnek, szpinak, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i pieprz.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki, podsmażyć, doprawić do smaku. Gdy ze szpinaku odparuje woda, połączyć oba farsze.
- Jajka roztrzepać z białkami, dorzucić pokruszoną fetę i przestudzonego kurczaka ze szpinakiem. Wymieszać.
- Piekarnik podgrzać do 220°C. Formę wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem francuskim. Brzegi ciasta ułożyć w falę, posmarować żółtkiem.
- Spód docisnąć pergaminem, obciążyć fasolą lub grochem.
- Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach usunąć pergamin, ziarna i zapiekać 10 minut.
- Farsz i połówki pomidorków wyłożyć na ciasto.
- Obniżyć temperaturę do 150-180°C, piec tartę 20 minut.