Tarta z oliwkami - prosty przepis na oliwkową tartę
2021-03-29
23:19
Tarta z oliwkami to znakomity sposób na włączenie do swojej diety oliwek. Są bardzo odżywcze, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz potasu i wapnia. Wypróbuj nasz przepis na tartę z oliwkami.
i
łatwy
55 min
4
Kupując oliwki warto pamiętać, że ich smak determinuje region z jakiego pochodzą. Oliwki hiszpańskie słyną z ostrego smaku, zaś greckie delikatnego.
Zielone oliwki w kuchni śródziemnomorskiej z reguły pojawiają się jako faszerowana np. papryką przystawka, czarne do dań ciepłych: mięs, makaronów, pizzy. Jednak najważniejszy jest smak, jeżeli odpowiada nam tylko oliwek czarnych nie bójmy się używać ich do różnych dań.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie kruchego ciasta: masło siekamy, dodajemy mąkę, szczyptę soli i olej, wszystko razem wyrabiamy. Dolewamy wody, zagniatamy i formujemy twardą kulkę. Wkładamy do lodówki na godzinę.
- Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Jajka ubijamy z mlekiem i śmietaną na gładką masę, doprawiamy pieprzem.
- Oliwki bez pestek układamy na podpieczonym cieście, a następnie wylewamy masę jajeczną na ciasto i dekoracyjnie układamy filety anchois.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
- Po wyjęciu możemy oprószyć świeżymi bądź suszonymi ziołami: tymiankiem lub oregano.