Tarta z oliwkami - prosty przepis na oliwkową tartę

2021-03-29 23:19

Tarta z oliwkami to znakomity sposób na włączenie do swojej diety oliwek. Są bardzo odżywcze, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz potasu i wapnia. Wypróbuj nasz przepis na tartę z oliwkami.

Tarta z oliwkami

i

Autor: Shutterstock Tarta z oliwkami świetnie smakuje na zimno i ciepło.
łatwy
55 min
4

Kupując oliwki warto pamiętać, że ich smak determinuje region z jakiego pochodzą. Oliwki hiszpańskie słyną z ostrego smaku, zaś greckie delikatnego.

Zielone oliwki w kuchni śródziemnomorskiej z reguły pojawiają się jako faszerowana np. papryką przystawka, czarne do dań ciepłych: mięs, makaronów, pizzy. Jednak najważniejszy jest smak, jeżeli odpowiada nam tylko oliwek czarnych nie bójmy się używać ich do różnych dań.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka masła do smarowania formy
  • 3 jajka
  • 1/2 l mleka
  • kilka łyżek śmietany
  • 100 g czarnych oliwek
  • kilka filetów anchois
  • sól, pieprz, tymianek lub rozmaryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie kruchego ciasta: masło siekamy, dodajemy mąkę, szczyptę soli i olej, wszystko razem wyrabiamy. Dolewamy wody, zagniatamy i formujemy twardą kulkę. Wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Formę na ciasto smarujemy masłem, wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • Jajka ubijamy z mlekiem i śmietaną na gładką masę, doprawiamy pieprzem.
  • Oliwki bez pestek układamy na podpieczonym cieście, a następnie wylewamy masę jajeczną na ciasto i dekoracyjnie układamy filety anchois.
  • Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.
  • Po wyjęciu możemy oprószyć świeżymi bądź suszonymi ziołami: tymiankiem lub oregano.