Tarta z kozim serem i rukolą na francuskim cieście
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Rozmaite nadzienia, bardziej lub mniej dietetyczne sprawią, że każdy znajdzie tartę w swoim ulubionym smaku. Ciasto można zrobić samemu, ale kupione w sklepie mrożone lub świeże wcale nie jest gorsze. Ciastem francuskim wykładamy formę i na surowe kładziemy nadzienie. Tartę pieczemy w okrągłej formie, najlepiej ceramicznej. W niej podajemy danie na stół pokrojone w trójkąty.
SKŁADNIKI
- porcja ciasta francuskiego
- rulonik koziego sera (dojrzałego, z zapachem)
- garść rukoli
- garść pomidorków cherry
- 2 jajka
- 250 ml śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę wyłożyć ciastem, tak aby trochę wystawało poza krawędź naczynia.
- Na ciasto wyłożyć umytą i osuszoną rukolę, ser pokrojony w plasterki, pomidorki w połówkach.
- Jajka lekko ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
- Zalać nimi nadzienie.
- Piec 30 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto i wierzch tarty nabierze złotego koloru.