Tarta z kozim serem i rukolą na francuskim cieście

2021-03-29
Tarta z kozim serem i rukolą na francuskim cieście
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Rozmaite nadzienia, bardziej lub mniej dietetyczne sprawią, że każdy znajdzie tartę w swoim ulubionym smaku. Ciasto można zrobić samemu, ale kupione w sklepie mrożone lub świeże wcale nie jest gorsze. Ciastem francuskim wykładamy formę i na surowe kładziemy nadzienie. Tartę pieczemy w okrągłej formie, najlepiej ceramicznej. W niej podajemy danie na stół pokrojone w trójkąty.

SKŁADNIKI

  • porcja ciasta francuskiego
  • rulonik koziego sera (dojrzałego, z zapachem)
  • garść rukoli
  • garść pomidorków cherry
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę wyłożyć ciastem, tak aby trochę wystawało poza krawędź naczynia.
  • Na ciasto wyłożyć umytą i osuszoną rukolę, ser pokrojony w plasterki, pomidorki w połówkach.
  • Jajka lekko ubić ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  • Zalać nimi nadzienie.
  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto i wierzch tarty nabierze złotego koloru.
Redakcja
więcej