Sycąca zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym - super prosty przepis!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym to doskonałe danie kryzysowe - składniki są łatwo dostępne, niezbyt drogie, a przygotowanie tego dania nieskomplikowane.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem
- 200 g szynki w plasterkach
- 200 g sera żółtego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- Sos pomidorowy:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- pieprz kolorowy
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz.
- Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści.